AKHİSAR KADIN EĞİTİM KÜLTÜR SANAT VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

Akhisar Tarhanası

2 Ağu

Akhisar Tarhanası

Tarhana1

 

Bereketli Akhisar Ovası’nın doğal sebzelerinden yaz sonuna doğru hazırlanarak elde edilir. Tarhanamız domates, kırmızı biber, soğan, nohut ve aroma verici otlar ile kaynatılır. Soğutularak yoğurt ve un ile karıştırılıp hamur haline getirilir. Farklı sürelerde fermantasyona uğraması sonucu elde edilen hamur, parçalar halinde çarşaf üzerine serilerek kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra elekten geçirilerek tekrar serilir ve kurutulur. Elde edilen tarhana ışık olmayan serin bir yerde muhafaza edilir. Tarhananın içerisinde A, B, B1, B6, C, D, E ve K vitaminleri ile çok sayıda aminoasit bulunmaktadır. Tarhananın ana bileşeni olan un ve yoğurdun esansiyel aminoasit bakımından tarhanayı tamamlaması sayesinde, onun daha yüksek protein, kalsiyum, demir ve çinko bakımından oldukça zengin hale gelmesini sağlamıştır. Ayrıca tarhana fermente bir gıda olması nedeniyle laktozun laktik aside dönüşmesi ve süte göre çok daha düşük düzeyde laktoz içermesiyle laktoz interolanslı hastalar tarafından kullanılabilmektedir. Araştırmalara göre tarhana büyükler için olduğu kadar özellikle bebekler, oyun ve okul çağı çocukları için de protein gereksinimini karşılayan yararlı bir gıdadır.

 

 

YAPILIŞI: 4 kişilik

👉🏻4 yemek kaşığı zeytinyağı
👉🏻1 yemek kaşığı salça
👉🏻Yarım çay bardağı domates sosu
👉🏻5 bardak soğuk su
👉🏻4 yemek kaşığı Akhisar tarhanası
📣Bir tencerenin içerisine yağı, salçayı ve domates sosunu koyup kavurunuz.
📣Üzerine 5 bardak soğuk suyu ve tarhanayı ilave ediniz.
📣Kaynayıncaya kadar karıştırınız. Arzuya göre tuz ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun

 

Yazar: Seda Nazlı KAYNAR