AKHİSAR KADIN EĞİTİM KÜLTÜR SANAT VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

Çaput Kilim Dokuma

2 Ağu

Çaput Kilim Dokuma

Akhisar yöresinde önceleri çok yaygın olan günümüzde unutulmaya yüz tutmuş çaput kilim dokumacılığı konusunda araştırmalar yaptık. Tezgah ve öğretici kadın arayışımız 2 yıl sürdü. Araştırmalarımızda kilimlerin modasının geçmiş olması veya dokuyucusunun kalmamış olmaması nedeniyle tezgahların yakılmış olduğunu gördük. 2021 yılının kasın ayında Fadime teyzeye ulaştık ve eski kumaşları belli boyut ve şekillerde keserek, eski örgüleri sökerek veya ekonomik değeri düşük hammaddeleri pazarlardan satın alarak dokunan kilimlerin tekrar üretilmesi konusunda bir tezgaha ve bir dokuma ustasına ulaşmış olduk. Fadime teyzemizin sağlık sorunları olması nedeniyle dokuma yapamadığını ancak tezgahına tutku ile bağlı olduğunu gördük. Tezgah bakımsızdı ama onarılabilinir durumdaydı. Fadime teyzemizin derneğimize hediye ettiği kilim tezgahını belediyemizin de desteği ile revize ederek şehir merkezindeki Kilim Dokuma Atölyemize montajını gerçekleştirdik.

Bu tezgahı kullanmayı bilen dokuma ustası kadınları aradık ve Hamide teyzeye ulaştık. Hamide teyzenin mükemmel dokumalarını hayranlıkla inceledik. Fadime teyzede ailesinin bir dönem geçim kaynağı olan tezgahını eşinin vefatından sonra kullanamadığından yakmış olduğunu öğrendik. Hamide teyzenin yol göstericiliğinde, Fadime teyzeden edindiğimiz tezgahı revize etmiştik. Şimdi sıra tezgahta dokuma yapmaya gelmişti. Yine Hamide teyzenin kolaylaştırıcılığında eski kumaşları keserek, eski kazakları sökerek veya pazarlaradan uygun fiyata satın aldığımız iplerle dokuma yapmaya başladık.

Bir hayalimiz var; Geleneksel yöntemlerle dokunan bu kilimlere inovasyon katarak; runnerler,Amerikan servisleri,çantalar v.s üretmeyi ve ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz. Bizler biliyoruz ki sırtımıza giydiğimiz bir gömlek için tonlarca su ve enerji harcanıyor bu suyu ve enerjiyi geri kazanmak mümkün değil ancak o kumaşı yeniden kullanıma sunmak mümkün. İşte bu düşünce ile bir geri dönüşüm ve yeniden kazanım projesi olan çaput veya ip dokuma atölyesini geliştirmeyi bu dokumayı gelecek nesillere aktarmayı ve dokuma eğitimi verdiğimiz kadınlara istihdam yaratma hedfi ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Yazar: Hayriye HACET